85% av grundskollärarna vill inte tillåta religiösa friskolor i grundskolan. Vad anser du?

85% av grundskollärarna vill inte tillåta religiösa friskolor i grundskolan. Vad anser du?
Behöriga lärare, tidigare insatser för elever med svårigheter samt mer resurser till verksamheten. Det är vad lärarna själva anser vara viktigast för att höja kvaliteten i grundskolan enligt en ny undersökning från Framtidens Karriär – Grundskollärare. Tidiga insatser i skolan är ett område där Tyresö, en av Sveriges bästa skolkommuner, gjort en hel del. – …
Salem gjorde en raketklättring på Lärarförbundets senaste skolranking och ligger nu på 25:e plats bland landets 290 kommuner. Bakom framgångarna finns en samsyn på vad som är bäst för eleven och ett utvecklingsarbete där all fortbildning har fokus på elevernas lärande. – Utvecklingsarbetet som bedrivits i kommunen, och som pedagogerna utfört i praktiken, har verkligen …
Färre böcker att hålla reda på, bättre koll på elevernas utveckling och snabbare återkoppling. Det finns många fördelar med digitala läromedel. På Viktor Rydbergs skola Vasastan testas nu digitala övningsböcker i spanska. Det var under en lärarkväll hos Sanoma Utbildning som Kristin Tossavainen, lärare i spanska och musik på Viktor Rydbergs skola Vasastan, och en …
För lärarna Sara Issa och Ranja Shamoun var det självklart att välja att arbeta i Södertälje där de vet att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Här får de jobba fokuserat med kvalitet i undervisningen, med starkt kollegialt stöd och i en miljö där de verkligen kan utvecklas och göra skillnad för eleverna. Sara, som har arbetat …
– Kvalitetsarbete är viktigt för en skola, det är själva navet för att hitta en tydlig struktur, utveckling och riktning framåt, säger Sofia Henderup Larsson, utbildningschef för grund- och grundsärskolan i Trelleborgs kommun. Sofia Henderup Larsson är förhållandevis ny på posten som utbildningschef för grund- och grundsärskolan Trelleborg. Hon kommer närmast från en tjänst som …
Stort fokus på likvärdighet, kollegialt lärande och tydlighet utmärker grundskolan i Gävle kommun. Här arbetar man handfast och målmedvetet för att stärka lärarrollen och höja elevernas resultat. I Gävle kommun pågår flera parallella satsningar inom grundskolan. Syftet är att vända fallande resultat och att ge lärare de verktyg de behöver för att lyckas i sin …
Statens medieråd är en ung myndighet med ett viktigt uppdrag – att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och utformar metodmaterial och sprider information för pedagoger och bibliotekarier i sitt arbete med barn och unga. Statens medieråd tar fram material och verktyg för pedagoger och …
88 procent av grundskollärarna kan tänka sig att arbeta på en mindre ort. Bra lön, rimlig arbetsbelastning, bra arbetskamrater och en bra arbetsmiljö är de viktigaste faktorerna som kan öka intresset för att arbeta på en mindre ort. Det framgår av Framtidens Karriär – Grundskollärares undersökning bland ett slumpmässigt urval av lärare runtom i Sverige. …
Upplands-Bro är Sveriges snabbast växande kommun. Det innebär spännande karriärmöjligheter för lärare som vill arbeta i en dynamisk miljö, där fokus ligger på att skapa goda villkor för pedagoger och en riktigt bra och likvärdig skola. Med en befolkningsökning på fyra procent om året står Upplands-Bro inför stora skolsatsningar de kommande åren. Dagens 10 grundskolor …
Som pilotskola har skolor möjlighet att vara med och utveckla och påverka utformningen av framtidens läromedel. En av de skolor som valt att vara pilotskola och testar ett nytt digitalt läromedel för högstadiets matematikundervisning är Stenbackaskolan i Asarum i Karlshamns kommun. – Vårt samarbete med Liber inleddes när jag såg en annons i Lärartidningen där …
Mötet med arbetslivet efter lärarhögskolan kan vara tufft. Täby Friskola går i bräschen för att ge nya lärare en bättre start, med ett traineeprogram som ger nyutexaminerade de verktyg de behöver för att lyckas. – Det är en fantastisk introduktion till yrket, som verkligen ger trygghet och kunskap. Det säger Natalie Wahlström, ämneslärare i samhällskunskap, …
Trelleborgs kommun har sedan 2016 deltagit i forsknings- och utvecklingsprogrammet Ifous – inkluderande lärmiljöer. Syftet är att utveckla ett gemensamt förhållningssätt som ska gagna alla elever. För Serresjöskolan har det inneburit en ny arbetsmetod: kooperativt lärande. För Serresjöskolan kom frågan om de ville delta i Ifous-programmet helt rätt i tiden. – Vi hade redan börjat …
En välfungerande elevhälsa är en viktig stödfunktion och en förutsättning för att kunna skapa en lärmiljö där både elever och skolpersonal kan trivas och må bra. Elevhälsa är en resurs som finns där för att stötta såväl pedagoger som elever med främjande och förebyggande arbete på organisations-, grupp- och individnivå. Alla på skolan har ett …
I Malmö har man tagit ett unikt helhetsgrepp om skolutveckling med målet att helt och hållet leva upp till läroplan och skollag. Arbetet görs tillsammans med alla medarbetare och är baserat på internationell och nationell forskning om framgångsrika skolsystem. – Vi arbetar systematiskt tillsammans med alla medarbetare i ett utvecklingsprojekt vi kallar varje elevs bästa …
Bra lön, bra ledarskap samt bra team och arbetskamrater hamnar i topp i Framtidens Karriär – Grundskollärares senaste undersökning där 500 lärare svarat på vad anser utmärker en attraktiv arbetsgivare. En framgångsfaktor för att vara en attraktiv arbetsgivare, menar Joakim Östling, grundskolechef i Huddinge, är att alla medarbetare i en skola, oavsett uppgift, ska kunna …
Hon älskar sitt jobb och uppskattar den nära relationen hon har med eleverna. – Det är så bra att det finns tid avsatt för enskilda samtal varje vecka, säger Albulena Mustafa, som arbetar som förstelärare i matematik på Kunskapsskolan i Tumba. Albulena Mustafa, 32, visste tidigt att hon ville arbeta med människor – för åtta …
Hösten 2018 startades Backa, ett rekordstort initiativ mot sexuella kränkningar i skolan. Bakom initiativet står Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Sveriges elevråd – SVEA, Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundet Skolledare. Backa är en fortsättning på Metoo och erbjuder konkreta verktyg för att förebygga sexuella trakasserier i skolan. Backa inleds med en nationell utbildningsturné, där elever, skolledare och …
Varje lärare har sitt sätt att undervisa. Precis som varje elev har sitt sätt att lära. Med blended learning väljer du din egen mix av digitala och tryckta läromedel och formar undervisningen så att den passar just dig och dina elever. Med kombinationen bok + Bingel får eleverna möjlighet att färdighetsträna på ett nytt sätt. …
I november kom Skolverkets nya allmänna råd om betyg, som tar upp riktlinjer och råd kring betygssättning. Enligt de allmänna råden riskerar betygssättning som bygger på automatiserade system att ge betyg som inte återspeglar elevernas kunskaper. Råden tar också upp att lärares professionella yrkeskunnande bör få mer utrymme i betygssättningen. – De tidigare allmänna råden …
Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder meningsfulla, intressanta och utvecklande arbetsuppgifter i en stimulerande miljö. Hos oss får du arbeta för allas lika värde i en organisation där delaktighet och engagerade medarbetare värderas högt. Våra arbetsplatser är tillgänglighetsanpassade med bland annat tillgång till hörselslingor, tolk och synanpassning. Vi tycker det är viktigt att ha medarbetare som mår bra …
Var med och skapa varje elevs bästa skola tillsammans med 5650 kollegor i Malmö stads grundskolor. Hos oss får du ett unikt pedagogiskt stöd, flera möjligheter till karriärutveckling och en konkurenskraftig lön Få svar på dina frågor och se alla våra lediga tjänster här!
Hos Liber får du lika pålitligt innehåll oavsett vilken förpackning du väljer. Vi förädlar idéer, forskning och kunskap till läromedel av högsta kvalitet, både i tryckt och digitalt format. Testa Liber Digital på liber.se/liberdigital
Vi är startskottet för forskarens resa mot att lösa cancerns gåta. Vi skapar grogrunden för entreprenören bakom nästa stora klimatinnovation. Vi är en förutsättning för demokratin. Vi är 234 000 lärare, skolledare och lärarstudenter som tillsammans skapar framtiden. Vi tillsammans har svaren på vad som behöver hända i läraryrket och hela Skolsverige. Vi samlar hela lärarprofessionen …
Camilla Askebäck Diaz, som är matematik- och NO-lärare för årskurs nio samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm, utsågs i våras av Sydsvenska Handelskammaren till Sveriges bästa lärare. Hennes förmåga att integrera digitala verktyg i undervisningen bidrog till utmärkelsen. Hon fick utmärkelsen för sin förmåga att utveckla nyskapande och inspirerande lektioner i matematik …
Den gamla industristaden Borlänge präglas sedan många år av mångkulturalitet och det är en aspekt som är ständigt närvarande i Borlängebornas vardag. Inte minst färgar den av sig på kommunens skolor, som aktivt arbetar med inkludering och öppenhet. Inkludering är mer än bara mångfald. Det säger Tjärnaskolans rektor Katarina Gessner. Hon framhäver att Borlänges långa …
– Jag hoppas på en mer professionsstyrd skola där lärare har en stabil kunskapsbas att utgå ifrån. Det är också viktigt att ansvar och befogenheter svarar mot de arbetsuppgifter som lärarna förväntas utföra, säger Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson. Skolkommissionen har i uppdrag att lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och …
– Upplands Väsby är en kommun i stark utveckling med skolfrågorna i fokus. Breda utvecklingsinsatser ger mycket att erbjuda lärare som vill arbeta i en utvecklande skolmiljö, säger Synnöve Fridén, verksamhetschef för Upplands Väsby kommunala skolor och förskolor. – Jag tycket att kommunen har kommit långt på många områden. En viktig framgångsfaktor för undervisningen i …
– Jag har ett år kvar på min lärarutbildning och möjligheten att jobba genom Clockwork ger mig kunskaper och erfarenheter jag annars inte fått. De ligger absolut i framkant när det gäller villkor och förutsättningar för dagens lärare. Det säger Julia Thorsberg, kandidatansvarig vid det snabbväxande rekryterings- och uthyrningsbolaget som förädlar den unika kombinationen akademisk …
I fjol fick läroplanen Lgr11 nya avsnitt om förskoleklass och fritidshem. – Dessa verksamheter har varit mindre synliga i styrdokumenten tidigare, så det är förstås mycket välkommet att de nu synliggjorts och fått egna texter i läroplanen säger Mikael Ejerblom, enhetschef vid Skolverket. De två nya avsnitten i Lgr11 som tydliggör förskoleklassens och fritidshemmens syfte, …
Vimmerby kommun ligger i absoluta toppskiktet i Sverige när det gäller elevernas trygghet, motivation och nöjdhet. Dessutom klättrar eleverna i årskurs nio dramatiskt i kunskapsrankningen. Samtidigt trivs medarbetarna i skolan bättre än någonsin. Grundskolorna i Vimmerby kommun sticker ut i SKL:s skolenkät Öppna jämförelser grundskola 2016. I enkäten frågas elever i årskurs fem och åtta …
8 av 10 grundskollärare har inte tillgång till de insatser som krävs för att alla elever ska bli godkända. De som ansåg det fick följdfrågan ”Vad saknas för att alla dina elever ska bli godkända?” De viktigaste svaren var fler speciallärare, mer tid för varje elev och mindre klasser samt mer enskild undervisning. Först och …
Linköpings kommun har valt att arbeta långsiktigt och systematiskt med synligt lärande, ett samlingsnamn för undervisningsstrategier som vilar på vetenskaplig grund. Här har alla lärare tid avsatt för att vidareutveckla undervisningen för att maximera lärande, skapa likvärdiga möjligheter och bidra till lust och engagemang. – Jag har arbetat i Linköpings kommun sedan 2002 och undervisar …
Efter tre år som lärare inom Statens institutionsstyrelse kan Sven-Åke Andersson konstatera att han gjorde helt rätt när han lämnade den kommunala grundskolan för en tjänst på Grytnässkolan i Kalix. – Här har jag utvecklats både som pedagog och människa. Ungdomar som är placerade i samhällsvård har samma rätt till utbildning som alla andra. Därför …
En avhandling vid Göteborgs universitet visar att en nära relation till läraren och varierade, meningsfulla uppgifter motiverar elever i skolarbetet. Lärare som tar sig tid att prata med eleverna kring frågor som inte är direkt ämnesrelaterade och visar ett genuint intresse för att ta del av elevernas synpunkter lyckas ofta fördjupa relationen med sina elever. …
– Om man vill arbeta i tvålärarskap, reflektera över sin lärarroll, utvecklas och ha en rektor som leder pedagogiska diskussioner, då kan jag varmt rekommendera ett lärarjobb i Södertälje, säger Charlotta Mosesson, förstelärare med språkinriktning på Hovsjöskolan. Som så många andra kommuner arbetar Södertälje hårt med att rekrytera kompetenta lärare. Därför har man under senare …
“Vilka är de viktigaste kriterierna för kvalitet i grundskolan?” Den frågan fick grundskollärare i Framtidens Karriär – Grundskollärares undersökning. En klar majoritet poängterade vikten av utbildade lärare, följt av en bra chef och stöttande ledning. ”Att ha kompetent personal är A och O” menar en av svarspersonerna och får medhåll av en tredjedel i undersökningen. …
Med utställningen Resenärerna strävar Sjöhistoriska museet efter att skapa förutsättningar för lärare att konkretisera i hur stor utsträckning dagens samhälle har formats av konsumtionens och sjöhandelns utveckling under 1700-talet. Under upplysningstiden växte sig världshandeln allt starkare, i synnerhet den europeiska handeln med Asien, Afrika och Amerika och då inte minst slavhandeln. Samtidigt utformades ett bank- …
Flera skolor i Kävlinge har under senare år tilldelats utmärkelsen ”Årets skola” enligt Qualis kvalitetsmätning. Bakom framgångarna finns en satsning på kvalitet där kommunen tagit ett samlat grepp för att utveckla skolan till gagn för både elever, lärare och samhället i stort. Samverkan, tydlighet och omtanke, det är enligt Susanne Haglind, rektor för Skönadalsskolan i …
Vingåkers kommun var en av de första kommunerna i landet som anställde lärarassistenter i tre av sina lågstadieskolor. Lärarassistenterna avlastar lärarna så att de kan ägna mer tid åt undervisning. De bidrar även till en tryggare skolmiljö och fungerar som en välkommen resurs för lärarna. Förslaget om att införa lärarassistenter på skolorna har tidigare lagts …
Ett öppet sinne, nyfikenhet på olika kulturer och glädje i lärandet är vad som präglar såväl elever som lärare på Futuraskolan. Här utbildas framtidens världsmedborgare i en skola med tydlig vision och värdegrund. Futuraskolan erbjuder en internationell miljö, där mycket av undervisningen sker på engelska och där många lärare och elever kommer från andra kulturer. …
Genom att erbjuda utbildade och behöriga lärare har bemanningsföretagen definitivt en funktion att fylla. 1 av 5 grundskollärare anser att bemannings- och konsultföretagen för lärare kan fylla en funktion inom grundskolan. Bemanningsföretag inom skolan är relativt nytt även om det länge har funnits vikarieförmedlingar. Två tredjedelar av de tillfrågade ansåg att konsulter kan bidra som …
Motala är en av klättrarna i årets skolrankning. Bakom framgångarna ligger målmedvetna satsningar på kompetens och arbetsmiljö. – Siktet är inställt på att fortsätta förbättringen till gagn både för lärare och elever, säger utredare Jenny Appelkvist. En skola för alla, läxhjälp, extra tid till nyanlända elever, matematik- och läslyft. Det är bara några exempel på …
Alltid fokus på utveckling och nya utmaningar i kombination med stort fokus på kollegialt lärande, det är enligt Magnus Larsson och Pia Olsson viktiga anledningar till att de efter 16 respektive 20 år i yrket vill fortsätta på den inslagna vägen som lärare inom Svedala kommun. Alla ska lyckas i Svedalas skolor, en vision som …
6 av 10 grundskollärare anser att elevernas sena ankomster påverkar deras undervisning. Det visar Framtidens Karriär – Grundskollärares nyligen genomförda undersöknings mot grundskollärare. – Att så många som 60 procent av lärarna anser att elevernas sena ankomster till lektioner påverkar deras undervisning är definitivt inte förvånande. Sena ankomster gör ju ofta att läraren får börja …
När den nya styrelsen för barn- och utbildningsnämnden i Haparanda tillträdde för några år sedan var de nya ledamöterna rörande överens om att formulera och konkretisera ett gemensamt mål, nämligen att Haparandas grundskola skulle bli Norrbottens bästa. Skolväsendet i Haparanda kommun klättrade 2016 hela 220 placeringar i SKL:s ranking av grundskolan från året dessförinnan. Den …
– Att vända utvecklingen med de fallande kunskapsresultaten och höja läraryrkets status. Det är de två viktigaste utmaningarna för dagens grundskola, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson. De flesta politiker i Sverige, oavsett partitillhörighet, är i stort sett eniga om vilka som är de stora utmaningarna för dagens skola och om hur de vill …
I Mora är skolan ingen isolerad ö-värld, mer navet kring en rad samarbeten mellan förvaltningar, företag och föreningar. Vasaloppet är sinnebilden för vad man kan åstadkomma om man hjälps åt och det är på den grunden som Mora bygger framtidens skola. Möjligheternas kommun för ett aktivt liv Mora är möjligheternas kommun framförallt för den som …
Kungsbacka har bestämt sig för att minska gapet i resultat inom och mellan skolor och få fler elever som är behöriga till gymnasiet. Kunniga och engagerade lärare och skolledare är navet i arbetet. – Kungsbacka har under flera års tid stadigt förbättrat sina resultat, men varje elev som inte når målen är ett misslyckande för …
Lönen är en viktig faktor – av ekonomiska skäl och för att känna sig uppskattad. Inställningen bland ett slumpmässigt urval grundskollärare är inget undantag. Hälften av lärarna skulle prioritera höjd lön om de satt som utbildningsminister. Mindre administration, möjlighet att kunna lägga mer tid på undervisning och fler lärare respektive färre elever per klass var …
Närhet mellan skolorna, täta samarbeten med erfarenhetsutbyten mellan både lärare och rektorer och en framåttänkande skolledning gör Värmdö till en eftertraktad arbetsplats för lärare från när och fjärran. Värmdö är sedan länge en av landets snabbast växande kommuner då många söker sig hit för att bo nära natur, skärgård och storstad. Som populär inflyttningskommun har …
Hösten 2015 inledde Tyresö kommuns grundskolor en tvåårig pedagogisk utvecklingssatsning med fokus på bedömning för lärande. För lärarna på Tyresö skola innebär satsningen en uppskattad möjlighet att varje vecka diskutera ämnesövergripande pedagogisk utveckling på schemalagd tid med kollegor inom alla ämnesområden. – Bedömning för lärande är en metod som bland annat handlar om att regelbundet …
– I framtidens grundskola hoppas jag att vi lyckats bryta den segregation som finns idag. Förhoppningen är också att morgondagens skola har återfått sin rättmätiga auktoritet i samhället, säger Inger Pripp, grundskoledirektör i Stockholms stad. Segregationen i Stockholm har ökat snabbt under senare år. Något som inte minst påverkar skolorna i kommunen. – Vårt viktigaste …
Fem år i rad har Södertälje förbättrat sina skolresultat, tack vare tydlig fokus på lärarrollen och systematiskt kvalitetsarbete. Att läraren får förutsättningar att göra ett bra jobb är avgörande. Mer än någon annan kommun har därför Södertälje vågat sig på att utmana gamla traditioner. Under de senaste fem åren har Södertälje gått mot strömmen och …
För Cecilia Johansson, lärare i geografi, historia och svenska i årskurs 7–9 vid Helenelundsskolan i Sollentuna, är digitalt lärande ett sätt att utveckla både sig själv och eleverna. 2015 mottog hon första pris i Guldäpplet, ett pris som delas ut till lärare som bidragit till att utveckla skolans digitala lärande. Cecilia Johansson mottog Guldäpplet för …
– Vi vill ge alla elever möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag. Det säger Sven Jansson, skolnämndens ordförande i Enköping, där kommunen nyligen sjösatt en språk-, läs- och skrivutvecklingsplan och infört en läsgaranti från andra klass. I Enköping råder bred enighet om vikten av tidiga insatser för barn i riskzonen för läs- och skrivsvårigheter. …
– Skolorna har en stor utmaning i att ha kompetent personal och ge lärare förutsättningar för att hänga med i den utveckling som sker, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverkets förskole- och grundskoleenhet. Många kommuner står under de närmaste åren inför stora utmaningar när det kommer till rekrytering av behöriga lärare. – Som lärare ska …
Som grundskollärare i Motala kommun verkar du i en kommun som är tillräckligt stor för att kunna erbjuda utvecklingsmöjligheter och samtidigt tillräckligt småskalig för att beslutsvägarna ska vara korta. Motala kan erbjuda en god livskvalitet, mycket goda pendlingsmöjligheter och ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Motala kommun erbjuder många utvecklingsvägar och synliggör samtidigt alla lärare. Utöver förstelärarroller kan …
Den nya lagstiftningen GDPR började gälla fr.o.m. 25 maj 2018. Vi ber er därför att kontakta oss om ni inte önskar denna tidning tillskickad, delta i våra undersökningar eller på annat sätt informeras om innehållet. Maila till för att avregistrera er. Ange att det gäller tidningen Framtidens Karriär – Grundskollärare.
Läs mer: om oss
Kontakt:
© NextMedia