Presentation

Karriärmöjligheter i Vimmerby

Publicerad 2 maj 2017

Foto: Vimmerby gymnasium
Foto: Vimmerby gymnasium
Universitetsstyrd kompetensutveckling och stora karriärmöjligheter för alla lärare. Gymnasielärare i Vimmerby kommun berättar om ett arbetsklimat där lärare och elever utvecklas.

Vimmerby kommun satsar på kompetensutveckling. I samarbete med Jönköping University har alla gymnasielärare och rektorer möjlighet att erhålla kunskap i olika ämnen, till exempel språkutveckling.
– Det ges bland annat möjlighet att i mindre grupper diskutera pedagogiska dilemman. Jag är övertygad om att en sådan kompetensutveckling har positiv effekt över tid, för lärare och elever, säger Tony Karlsson, lärare i naturvetenskapliga ämnen vid Vimmerby Gymnasium.
Han berättar att Vimmerby är en trygg ort där föräldrar, elever och personal har ett stort engagemang för skolan. På gymnasiet, som har bra elevunderlag, finns lärare till yrkesförberedande och till studieförberedande program. Alla lärare har möjlighet att göra karriär som förstelärare och även få möjlighet till kommunala chefsutbildningar.
– Förståelsen för olika karaktärer är stor, likaså viljan att samarbeta. Vi har börjat integrera ämnen i varandra vid examinering, vilket innebär att vi kan använda lektionstiden mer effektivt. Jag tror att det är ett framgångskoncept.

Yvonne valde SFI
Under flera år har Yvonne Ringholt undervisat i spanska och svenska i grundskolan. När det 2016 dök upp en möjlighet att undervisa i svenska för invandrare spår 2 på Vimmerby Lärcenter, och läsa in behörighet på kvartsfart, tog hon vara på den.
– Det som lockade mig var möjligheten att jobba med vuxna elever och att lägga mer tid på svenska. Jag gillar grammatik och att lära ut hur svenska språket är uppbyggt, vilket jag får göra i SFI. Det passar mig perfekt.
Yvonne bor i Västervik, cirka 5,5 mil från arbetsplatsen, men trivs så bra med kollegor och elever att hon gärna pendlar till jobbet i Vimmerby. Tiden i bilen använder hon till att reflektera och planera sin undervisning.
– Vi har ett bra flöde och samarbete mellan kollegor för att underlätta när elever går vidare till en ny nivå. Lärcenter är en jättebra arbetsmiljö som passar lärare som brinner för sitt ämne och vill utveckla sin pedagogiska förmåga. Elevantalet ökar ständigt så det finns behov av fler lärare.

Vimmerby kommun
• I Vimmerby kommun, som bland annat är känt för Astrid Lindgrens Värld, bor drygt 15600 invånare. Närhet till natur och idrottsaktiviteter.
• Vimmerby Gymnasium har yrkesförberedande och högskoleförberedande program med cirka 550 elever.
• På Vimmerby Lärcenter finns vuxen­utbildning på gymnasial nivå, vård- och omsorgsutbildning, vuxenutbildning på grundläggande nivå, särskild utbildning för vuxna och svenska för invandrare. På SFI går cirka 210 personer.

Kontaktperson:
Rektor Agneta Kling
Tel: 0492-76 91 69
E-post: agneta.kling@vimmerby.se
www.vimmerby.se

www.vimmerby.se