Presentation
Hälsinglands Utbildningsförbund

På Staffangymnasiet hålls bildningstanken högt

Publicerad 7 maj 2019
Foto: Peter Engström
Mats Olsson, lärare i idrott, biologi och kemi och Heléne Berglund, lärare i matematik och fysik på Staffangymnasiet. Foto: Peter Engström
Mats Olsson, lärare i idrott, biologi och kemi och Heléne Berglund, lärare i matematik och fysik på Staffangymnasiet. Foto: Peter Engström

Ett kunnigt kollegium, stark kunskapskoncentration, motiverade elever och en bygd som är stolt över sitt gymnasium. Viktiga hörnstenar för Staffangymnasiet, en skola inom Hälsinglands Utbildningsförbund som strävar efter att hålla många dörrar öppna till sina elevers framtid.

Staffangymnasiet är en anrik skola som alltid hållit bildningstanken högt. Det säger Mats Olsson, lärare i idrott, biologi och kemi, som menar att den tanken närmast sitter i väggarna.
– Vi är en inte en skola där allt duger, tvärtom! Vi har förväntningar på eleverna och de har förväntningar på oss.
Mats har arbetat på Staffangymnasiet sedan 1992. En lång tid som kantats av stor variation och yrkesmässig utveckling.
– Som idrottslärare har jag till exempel haft förmånen att arbeta mot idrottsgymnasium och jobba både med teoriundervisning och fys-träning. Verksamheten har även bioteknik i utbudet. Det gör att jag även som biologilärare utvecklas av undervisningens ständigt nya utmaningar.
Staffangymnasiet är en av få gymnasieskolor i Sverige som erbjuder kursen i bioteknik och har investerat i det senaste för att bedriva studier inom bioteknik, mikrobiologi och genteknik.
Mats återkommer till skolans elever som viktiga faktorer för den höga trivseln.
– Som lärare på gymnasiet har man oftast elever som valt de ämnen man undervisar i. De är motiverade och på det klara med att vi lärare är där för deras skull. Tillsammans bildar vi ett team som är på skolan för att lära och lära ut.

Nya utmaningar
Även Heléne Berglund, lärare i matematik och fysik, har lång yrkeserfarenhet. Hon är däremot relativt ny mattelärare på Staffangymnasiet.
– Jag behövde nya utmaningar och möjligheter till utveckling och sökte mig hit för nätt två år sedan.
Med facit i hand kan Heléne konstatera att det var ett riktigt beslut. Utmaningarna liksom den önskade utvecklingen är ständigt närvarande.
– Jag arbetade tidigare på en mindre skola och har nu fått många fler ämneskollegor att hela tiden kunna bolla idéer och funderingar med. Inom matematiken har vi ju också fått nya direktiv om att det ska ingå både programmering och symbolhanterande räknare i undervisningen. Det är mycket nytt att ta in för oss lärare och jag har lärt mig en hel del nya saker på väldigt kort tid, den biten är jätterolig. Dessutom pågår ett stort digitaliseringsprojekt i verksamheten, vilket är spännande.

Stora möjligheter
Staffangymnasiet är en av fyra gymnasieskolor i Hälsinglands Utbildningsförbund. Tillsammans erbjuder de ett brett utbud av utbildningsprogram. För lärarna innebär förbundet bland annat en större intern arbetsmarknad med en mängd olika möjligheter till karriär och utveckling. Ett uppskattat inslag är de gemensamma upptaktsträffarna som inför varje terminsstart samlar pedagoger från förbundets olika verksamheter.
– Det är en fantastisk nivå på de gemensamma dagarna som erbjuder föreläsningar med föreläsare som till exempel Carolina Klüft. Den möjligheten hade inte funnits för en enskild skola, men nu är det fler som kan dela på resurserna vilket ger större möjligheter till att höja ribban, säger Heléne.

Stor stolthet
På frågan om de kan rekommendera andra lärare att söka sig till Staffangymnasiet blir svaret ett unisont ”absolut”!
– Ja, och det har jag redan gjort eftersom jag är stolt över skolan som är bra rent organisatoriskt och är en verksamhet som prioriterar undervisning vilket märks på många olika sätt, inte minst genom ett stort förtroende för oss lärare. Jag stortrivs, säger Heléne.
Mats flikar in att Staffangymnasiet kanske har en fördel av att ligga i Söderhamn.
– Förutom högskoleutbildningar via CFL är Staffangymnasiet den högsta utbildningsnivå vi har i kommunen och då blir det något som alla i samhället är stolta över och värnar om. En stolthet som går år båda håll; bildningstanken står högt och vi medarbetare jobbar hårt för att våra elever ska ha en bra grund när de lämnar oss.

Klicka här för att hitta lediga jobb inom förbundet.

Hälsinglands Utbildningsförbund

Hälsinglands Utbildningsförbund är ett kommunalförbund som bildats av Bollnäs, Nordanstigs och Söderhamns kommuner. Förbundet driver gymnasie- och vuxenutbildningar för kommunernas invånare, samt ger möjlighet till yrkeshögskola och distansstudier på högskola och universitet. Inom förbundet finns fyra gymnasieskolor: Nordanstigs gymnasium, Staffangymnasiet i Söderhamn, Torsbergsgymnasiet samt gymnasie-särskolan Höghammargymnasiet i Bollnäs, som tillsammans erbjuder ett brett utbud av utbildningsprogram.

Verksamhetschef
Eva Hildebrand
Tel: 010-454 10 12
E-post: eva.hildebrand@hufb.se
www.hufb.se