Presentation

”Här finns en uttalad vilja till samarbete över alla gränser”

Publicerad 7 april 2016

Johanna Hübinette och Jenny Lind, lärare i Stenungsunds kommun. Foto: Ingela Vågsund
Johanna Hübinette och Jenny Lind, lärare i Stenungsunds kommun. Foto: Ingela Vågsund
I Stenungsunds kommun är det samarbete som gäller. Här görs saker tillsammans, vilket skapar förutsättningar för en god arbetsmiljö – för både lärare och elever.
– Här är vi en personalstyrka, oavsett arbetsuppgift. Alla är lika viktiga, säger läraren Jenny Lind.

Efter tio år som lärare i hem- och konsumentkunskap, matematik och samhällskunskap på en skola i en annan kommun började Jenny Lind att arbeta i Stenungsund.
– Jag sökte mig hit eftersom Stenungsund är en kommun där man tydligt ser kopplingen mellan verklighet och skola. Här finns en uttalad vilja till samarbete som genomsyrar hela verksamheten. Det, i kombination med att man satsar på de praktisk-estetiska ämnena, fick mig att söka hit. Efter snart ett år som hem- och konsumentkunskapslärare i kommunen vet jag att jag hamnat helt rätt.
Johanna Hübinette, som varit lärare sedan 2001 och jobbat inom skolorna i Stenungsund sedan 2002, har inte sett någon anledning till att byta arbetsgivare.
– Jag har hela tiden fått nya utvecklingsmöjligheter och utmaningar. Under de gångna åren har det bland annat varit stora satsningar dels på det digitala, dels på bedömning och pedagogiska frågor. Det finns en uttalad vilja om ständig förbättring i skolverksamheten vilket gör att vi lärare hela tiden fortsätter att utvecklas.
För Jenny Lind togs frågan om personlig vidareutveckling upp i ett tidigt skede.
– Jag tillfrågades redan som nyanställd om vilka fortbildningar jag var intresserad av och hur jag skulle vilja utvecklas i mitt yrke. Det har bland annat lett fram till att jag nästa termin ska börja läsa till specialpedagog.

Idéutbyte
En stor fördel med att arbeta som lärare inom Stenungsunds kommun är enligt Jenny just det goda samarbete som finns mellan skolorna i kommunen.
– Vi har regelbundna utvecklingsträffar där lärarna i kommunen möts över stadie- och ämnesgränser för att utbyta idéer och tankar. Vi är kollegor fast vi arbetar på olika skolor.
De vackra omgivningarna med havet och naturen nära gör, enligt Johanna, inte saken sämre.
– Stenungsund är en mycket vacker kommun. Vi kan utnyttja läget i undervisningen genom att till exempel gå till havet och göra olika undersökningar. Eftersom vi har ett stort världsledande industrikluster i Stenungsund öppnar det upp för samarbeten med till exempel Molekylverkstan Science center. Jag upplever också att föräldrarna här i kommunen har ett förtroende för skolan, det blir en plattform för ett väldigt bra samarbete mellan hem och skola.

Stenungsunds kommun
Stenungsunds kommun antog 2014 en ny vision, Vision 2035 Stenungsund ”Det goda samhället med framtidstro och utveckling med människan och naturen i centrum”. Vi har bredd och spets på de utbildningar vi tillhandahåller. I Stenungsunds kommun utbildar vi världsmedborgare som står väl rust­ade för framtidens alla utmaningar.

Stenungsunds kommun
Strandvägen 15
444 31 Stenungsund
Tel: 0303-73 00 00
www.stenungsund.se

www.stenungsund.se