Därför tjänar lärare på att bli bättre talare

Publicerad 15 februari 2018
Text: Anna-Karin Andersson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trots att lärare är proffs på pedagogik kan de behöva vässa sin presentationsteknik och träna på att övervinna rädslan för att prata inför publik. Camilla Levay vet hur och varför.

Camilla Levay, föreläsare och konsult.
Camilla Levay, föreläsare och konsult.
Camilla Levay är själv lärare i grunden och har undervisat i matematik och musik i grundskolan och på gymnasiet. Hon har också egna barn och både hennes erfarenheter från att ha jobbat inom skolan och varit där som deltagare på föräldramöten har visat att lärare kan brista i sitt sätt att kommunicera muntligt.
– Lärare kan vara hur kompetenta som helst och vara trygga med eleverna i klassrummet och sen tappa det kommunikativa greppet när de ska hålla i ett möte eller föra fram ett budskap inför en vuxen publik, säger hon.

Lär ut verktygen
Sedan tolv år jobbar Camilla Levay som föreläsare och konsult på företaget Affärskraft. Hon vänder sig speciellt till de som jobbar inom skolans värld, och i sina kurser lär hon ut verktygen som krävs för att kunna bli en säkrare talare. Hon menar att lärare har nytta av den färdigheten, både för att förbättra sina egna framföranden och för att ge stöd till sina elever.
– Att prata inför publik är en av människans starkaste rädslor. Men det går att tackla scenskräcken och när vi också lyckas väcka andras intresse når vi fram med vårt budskap. Det är viktigt dels för att göra lärares röster hörda och dels för att lärarna i sin tur ska kunna hjälpa sina elever att känna sig bekväma när de ska göra muntliga presentationer i skolarbetet.

Camillas snabbtips, så blir du en bättre talare:
• Förbered dig väl. Att fundera ut vad du vill ha sagt och disponera ditt framförande är det som kräver mest tid och tankar. Den muntliga framställningen är bara som en final.
• Våga utsätta dig. Tacka inte nej till att leda möten eller presentera en idé för att det känns läskigt. Träning ger färdighet.
• Ta det lugnt. Vi pratar ofta snabbt och mycket när vi blir nervösa. Försök att ta pauser när du talar inför andra; ett lagom tempo ger dig pondus.
• Möt dina åhörare med blicken. En vanlig miss är att lägga fokus på en bildspelspresentation istället för den muntliga framställningen. Då faller poängen med mötet. Det skriftliga kan med fördel delas ut men på mötet ska krutet läggas på publik­kontakten.