Presentation

Här är trivsel en nyckel till framgång

Publicerad 15 februari 2018

Amelie Runstrand, lärarstudent och Lisa Björling, biträdande rektor på Prismaskolan. Foto: Stefan Svensson
Amelie Runstrand, lärarstudent och Lisa Björling, biträdande rektor på Prismaskolan. Foto: Stefan Svensson
När biträdande rektor Lisa Björling kommer till jobbet blir hon glatt mottagen av eleverna. Det visar på den genuina gemenskap som präglar miljön på Mariestads skolor och som lagt grunden för goda resultat.

På nybyggda Prismaskolan i Mariestad är lokalerna välplanerade och fräscha. Det är lätt att förstå att både elever och lärare gillar att vistas här. Men det är inte bara de arkitektoniska finesserna som skapar den där trivseln. Inför att skolan öppnade sina dörrar, i augusti 2017, tog ett helt nytt arbetslag tillsammans ut riktningen för skolverksamheten som grundar sig på ledorden kunskap, trygghet och glädje. Att man vill få de orden levande i verksamheten gäller bland både elever och personal.
– Vuxna är närvarande på skolan och känner eleverna. Även barnen är välbekanta med oss och med varandra. Och kollegialt vågar vi ventilera såväl framgångar som motgångar; vi ser styrkan i att vara ett team och lär av varandra, säger Lisa Björling, biträdande rektor på Prismaskolan.
Lisa Björlings entré till jobbet på morgnarna bekräftar den bilden. Det är många barn som hejar glatt och spontant kramar om sin biträdande rektor.

Betydelsefull som praktikant
Unicaskolan i Mariestad invigdes parallellt med Prismaskolan och tillsammans ersätter de fyra tidigare mindre skolor. Samma noggranna förberedelser gjordes inför starten även på Unicaskolan och det tilltalar lärarstudenten Amelie Runstrand som gjort sin praktik där.
– Det är spännande att snart vara färdig lärare och få kliva in i en ny organisationsstruktur. Det bidrar till en öppenhet. Under min praktik märkte jag att de erfarna lärarna var nyfikna på vad jag kunde bidra med utifrån mina färska kunskaper från lärarutbildningen, säger Amelie Runstrand.
Både Lisa Björling och Amelie Runstrand är hemvändare. Efter att ha vidgat vyerna och bott en tid på andra håll i Sverige har de hittat tillbaka till sin hemstad Mariestad. Närheten till naturen gör det lätt att ladda batterierna på fritiden.
– Jag uppskattar verkligen att kunna bada i Vänern på sommaren hur lätt som helst och åka skridskor eller skidor på sjön på vintern, säger Lisa Björling.
– Ja, här är det tryggt och vackert, instämmer Amelie Runstrand.

Mariestads kommun
Mariestad kallas Vänerns pärla och är känt för sina vackra naturupplevelser. Här finns en framåtanda och staden expanderar med nya sjönära boendemiljöer.
Mariestads grundskolor präglas av inkludering, trygghet och ett framgångsrikt arbete för en digitaliserad skola. Kommunens två nya skolor ger en unik möjlighet för dig som vill vara med och skapa framtidens skola.

Kontakt:
Anna-Karin Yséus, grundskolechef
Tel: 0501-75 52 11
E-post: anna-karin.yseus@mariestad.se
www.mariestad.se