Bingel

Bingel ger alla elever möjlighet att utvecklas

Publicerad 11 februari 2020
Text: Anette Bodinger Larsson
Ulrika Neuman, lärare i matematik och svenska samt IKT-coach vid Smaragdskolan och Färjestadens skola.
Ulrika Neuman, lärare i matematik och svenska samt IKT-coach vid Smaragdskolan och Färjestadens skola.

– Bingel kompletterar läroböckerna, ger färdighetsträning och hjälper eleverna att utvecklas. Som lärare kan jag individanpassa övningarna efter behov och få en tydlig bild av resultaten som visar vad klassen bör fokusera på, säger Ulrika Neuman, lärare.

Allt fler skolor väljer det digitala verktyget Bingel som plattform för färdighetsträning i svenska, matte, engelska, SO och NO. Ulrika Neuman, lärare i matematik och svenska samt IKT-coach vid Smaragdskolan och Färjestadens skola, var tidigt ute med att använda Bingel i undervisningen.
– Det har gått ungefär tre år sedan jag hörde talas om verktyget, tyckte det lät intressant och bokade in en visning som ledde till att jag i stort sett omgående började arbeta med Bingel i klassrummet.
Verktyget blev ett uppskattat inslag i undervisningen och det dröjde inte länge förrän Ulrika blev ambassadör för den digitala plattformen.
– Jag vill sprida information om Bingel till fler lärare eftersom jag tycker att det är ett bra material som kan användas på många olika sätt.

Extra träning
Idag arbetar Ulrika med Bingel som extra träning eller komplement på olika områden.
– Inom matematiken, till exempel, har Bingel uppgifter till alla avsnitt som vi arbetar med i läroböckerna. Vi har också några elever som behöver extra träning och de får då en tiominuters daglig läxa att jobba med i Bingel. De ser inte detta som något betungande utan som en rolig träning.
Bingel fyller en viktig roll även när det är svenska som står på schemat.
– Verktyget används för att fördjupa lärandet. Eleverna jobbar vidare med läsförståelse, stavning och ordkunskap efter att vi har läst böcker och jobbat med våra skrivböcker. En stor fördel är också att eleverna kan träna i Bingel inför nationella prov.
Att Bingel i mångt och mycket liknar ett dataspel där eleverna tränar med sin egen avatar och kan samla poäng är en viktig del av framgången.
– Eleverna tycker om att jobba i den digitala miljön, lärandet får de på köpet, fastslår Ulrika.

Klicka här för att läsa mer om Bingel