Presentation
UR Lärare

Här finns råd och stöd till nya lärare!

Publicerad 12 oktober 2021
Foto: Gonzalo Irigoyen
Hans Tengland, producent och projektledare på UR. Foto: Gonzalo Irigoyen
Hans Tengland, producent och projektledare på UR. Foto: Gonzalo Irigoyen

Är du ny i läraryrket och letar råd, stöd och information? I Utbildningsradions satsning UR Lärare delar erfarna lärare med sig av tips på ett lättillgängligt och humoristiskt sätt. Du hittar den i ditt Instagramflöde!

– På det här sättet vill vi knyta till oss nya lärare, väcka intresse för och skapa en relation. Vi vill ta upp stora och viktiga ämnen, men i ett kort, enkelt format, som inte kräver en massa tid eller fördjupning, berättar Hans Tengland, producent och projektledare på Utbildningsradion, UR.
Instagramkontot heter ur_larare och inläggen består av korta intervjuer, reels, memes och annat. Tanken är att det ska vara lättsamt och roligt, men ändå innehålla tankeväckande och matnyttig information till nya lärare för att stötta dem deras första år i yrket. Erfarna lärare fungerar som mentorer, som tar upp angelägna ämnen och det finns möjlighet att dela med sig av tankar, frågor och funderingar i kommentarsforum. Målgruppen är lärare med noll till tre års erfarenhet av yrket.
– Många behöver skriva av sig och uppskattar möjligheten till dialog med andra i samma situation. Det är en aktiv community, berättar Hans Tengland.

Klicka här för att besöka oss på Instagram

Du kan påverka
Ämnena spänner över ett brett spektrum och handlar om allt från ledarskap och att sätta gränser och skapa ordning i klassrummet till stresshantering och effektiv planering. Följarna, som idag är cirka 17000, har stor möjlighet att påverka ämnena som tas upp.
– Vi har fått mycket feedback och en mängd tips från våra följare. Det kommer nya inslag hela tiden och vi utvecklas i samverkan med lärare. Det är inte bara nya lärare som följer oss, utan även en hel del med längre erfarenhet. Innehållet ska vara av värde för alla, säger Hans Tengland.

Många olika material
Utbildningsradion har producerat material för lärare under många år, med etablerade satsningar som exempelvis Lärarlabbet, Skolfront och Skolministeriet. UR Lärare är den första stora satsningen i sociala medier, berättar Hans Tengland.
– Vi tror att detta är ett effektivt sätt att nå ut och tanken är att man helt enkelt ska snubbla över inläggen när man är på sina sociala medier. Det ska vara lätt och kul, men samtidigt verkligen ge handfasta råd som nya lärare har nytta av.

UR

UR Lärare är en satsning från UR som handlar om att stötta lärare deras första år i yrket.
Här hittar du innehåll som ger dig råd och stöttning i din yrkesroll. Det handlar bland annat om relationer, ledarskap, juridik, stress och bedömning.
UR, Sveriges Utbildningsradio, är ett oberoende public service-bolag som producerar program inom utbildningsområdet.

För mer information besök: www.ur.se/nyalarare

eller hitta oss på Instagram