Presentation
Svedala kommun

Studenter berikar undervisningen

Publicerad 20 oktober 2021
Foto: Billy Lindberg
Helen Ahlgren älskar sitt arbete som lärare. – Jag är alltid glad när jag går till jobbet. Det finns ingen dag som är den andra lik, säger hon. Foto: Billy Lindberg
Helen Ahlgren älskar sitt arbete som lärare. – Jag är alltid glad när jag går till jobbet. Det finns ingen dag som är den andra lik, säger hon. Foto: Billy Lindberg

När Helen Ahlgren fick chans att bli handledare åt lärarstudenter nappade hon direkt. Tack vare sin roll som handledare utvecklas hennes egen undervisning.

Svedala kommun har ett nära samarbete med Malmö universitet. En av kommunens många partnerskolor är Baraskolan. En partnerskola har en högre koncentration av lärarstudenter och flertalet lärare med handledarutbildning.
När Helen Ahlgren för fem år sedan började arbeta som F–3 lärare på skolan tackade hon genast ja till erbjudandet om att gå en handledarutbildning. Det är ett beslut som hon är väldigt glad för idag.
– Även om det kan vara tidskrävande att vara handledare så ger det otroligt mycket. Jag gillar när studenterna ifrågasätter mig. Det får mig att reflektera, och motivera de val som jag gör. Jag har varit lärare så länge att många beslut sker automatiskt. Då kan det vara nyttigt att fundera över varför jag gör något på ett visst sätt, säger Helen Ahlgren.

Klicka här för att se våra lediga tjänster

Klicka här för att läsa mer om hur vi arbetar

Positivt för skolan
Att ha en lärarstudent i klassen öppnar även upp för möjligheten att ibland ta ett kliv åt sidan för att observera sina elever. Ytterligare en fördel som kommer med studenterna är all ny forskning och nya idéer som de har med sig. Helena Ahlgren berättar att hon väldigt ofta får tips på ny spännande litteratur av sina studenter.
Baraskolan tar emot fyra lärarstudenter åt gången. Studenterna är inte bara med i klassrummen utan bidrar även med viktiga reflektioner vid till exempel konferenser.
– Hela skolan har påverkats positivt av att ta emot lärarstudenter. Den här skolan är helt fantastisk och alla tycker att det är jätteroligt med studenterna, säger Helen Ahlgren.
När hon fick sitt första handledaruppdrag var hon lika nervös som sin student. Det kändes viktigt för henne att praktikperioden blev så bra som möjligt.
– Det är precis som med mina elever. Om jag inte når fram måste jag gå tillbaks till mig själv och fundera på hur jag ska göra för att lyckas förmedla det jag vill. Den här personen blir ju min kollega i framtiden, säger hon.

Svedala kommun

Svedala skolkommun har en hög målsättning. Visionen är att alla ska lyckas. Ledarskap, vetenskaplig grund och höga förväntningar genomsyrar verksamheterna. I kommunen finns åtta kommunala grundskolor. Förskoleklasser och fritidshem är integrerade i skolorna. I grundskolorna finns cirka 3450 elever i årskurs F–9 varav cirka 1500 elever går på fritidshemmet. Kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolan är knutna till Malmö universitet och tar emot lärarstudenter för praktik. Det övergripande gemensamma målet är att erbjuda lärarutbildningar av hög kvalitet. Det nära samarbetet med universitet och andra lärosäten är viktigt för medarbetarnas kompetensutveckling, koppling till vetenskaplig grund och framtida rekryteringar.

svedala.se