Presentation
Fässbergsskolan

Ny skola med engagerade lärare och stort pedagogiskt utrymme

Publicerad 4 oktober 2022
Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Matilda Åhall, bildlärare, Suad Djudja, rektor och Johanna Kihlberg, lärare i Ma/No på Fässbergsskolan i Mölndal. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Matilda Åhall, bildlärare, Suad Djudja, rektor och Johanna Kihlberg, lärare i Ma/No på Fässbergsskolan i Mölndal. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Samarbete, trivsel och kreativitet utmärker Fässbergsskolan i Mölndal, en modern och ganska nystartad skola där inget sitter i väggarna.
– Här finns fortfarande stort utrymme för lärare och övrig personal att själva utforma sin verksamhet, säger Suad Djudja, rektor.

Mölndal är en expansiv kommun med stor befolkningsökning. En utveckling som märks även på Fässbergsskolan, en 4–9-skola som startades i Mölndals centrum för sex år sedan.
– Vi har nästan fördubblat vårt elevantal sedan start, idag är vi noga räknat 681. Eftersom vi är belägna i ett expansivt område med stor inflyttning måste man titta på statistiken varje morgon för att kunna svara exakt på frågan om antal elever, och det gör jag, säger rektor Suad Djudja.
En av de lärare som varit med från början är bildläraren Matilda Åhall.
– Det kändes som en kul grej att få vara med och bygga en skola från start, ett beslut jag inte ångrar. Fässbergsskolan erbjuder goda utvecklingsmöjligheter i kombination med en grundstruktur som utgör en trygg och seriös plattform för hela verksamheten. Här finns också en bra arbetsmiljö, vi har det gôtt tillsammans i kollegiet och kan jobba ihop även med det som är svårt.

Var med och skapa bästa möjliga Mölndal. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Stort driv
Hon får medhåll av kollegan Johanna Kihlberg, lärare i Ma/No.
– Jag sökte mig hit av samma anledning när skolan bara var ett år gammal. Det kändes spännande att vara med och dra i gång något helt nytt. Redan under intervjun kände jag att här vill jag stanna och det har nästan blivit ännu bättre än förväntat. Verksamheten präglas av stor värme, omtanke och ett stort driv. Alla som arbetar här vill åstadkomma någonting.
På frågan om hon kan rekommendera andra lärare att börja på Fässbergsskolan kommer svaret snabbt.
– Absolut, vi har fantastiska elever, en härlig blandning av olika bakgrunder och kulturer i kombination med en jättebra skolledning. Dessutom ligger skolan bra till ur kommunikationssynpunkt.
Matilda flikar in att skolan är en bra arbetsplats inte minst för nyutexaminerade lärare.
– Vi har utvecklat ett stabilt mentorsprogram. Som ny lärare kan man känna sig trygg med att det finns många kollegor som kommer att stötta upp, här finns avsatt tid för mentorskap.

Utveckling
Även övriga utvecklingsmöjligheter är goda. Skolan har idag sju förstelärare och fortbildning uppmuntras.
– Vi har till exempel flera lärare som läst specialpedagogutbildningen och sedan fått anställning i sin nya roll här på skolan, berättar Johanna.
Själv går hon just nu utbildningen Jag vill bli chef, som drivs av Mölndals kommun.
– Kursen ger en inblick i vad ett ledarskap inom kommunen innebär, en spännande möjlighet som stöds av skolledningen, säger Johanna.
Suad påpekar att fördelen med en stor skola är att det finns goda möjligheter till variation och utveckling inom verksamheten.
– Alla lärare hos oss ingår i en ämnesgrupp. Vi har till exempel fyra bildlärare, sju slöjdlärare och sex idrottslärare. Dessutom är alla lärare är väldigt duktiga på att ta hand om nya kollegor så att de får utvecklas i egen takt. Vi är så många att det utrymmet finns. Eftersom möjligheter inom verksamheten är så stora behöver man inte byta skola för att utvecklas i sitt yrke.
Skolan har också ett nära samarbete med universitetet.
– Vi har lärarstudenter från Göteborgs universitet på olika håll i verksamheten. Jag är till exempel med i en grupp som jobbar med att utveckla lärarutbildningen med särskild inriktning på den praktikförlagda delen, berättar Johanna.

I framkant
Suad konstaterar att Fässbergsskolan fortfarande är en ung och dynamisk verksamhet med stor utvecklingspotential. Nu fortsätter man på det inslagna spåret med siktet inställt på att skapa en modern grundskola som ligger i framkant.
– Mitt mål är att Fässbergsskolan ska var en skola som lockar både erfarna och nya lärare som vill lite mer. En skola där lärare möter meningsfulla utmaningar i sin undervisning och känner att de utvecklas. Det är min ambition.

Var med och skapa bästa möjliga Mölndal. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Mölndals stad

Fässbergsskolan är en ny och spännande skola som öppnade i Mölndal höstterminen 2016. Här finns nyrenoverade och fräscha lokaler, engagerade pedagoger och fantastiska elever.

www.molndal.se