Presentation
Nya Raketskolan

Teamarbete i fokus på Nya Raketskolan i vackra Kiruna

Publicerad 4 oktober 2022
Foto: Rebecca Lundh
Anna Holmström, rektor för lågstadiet, Annika Engvall, lågstadielärare och Marie Eriksson, lågstadielärare på Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Rebecca Lundh
Anna Holmström, rektor för lågstadiet, Annika Engvall, lågstadielärare och Marie Eriksson, lågstadielärare på Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Rebecca Lundh

På Nya Raketskolan är du som lärare aldrig ensam, utan en del av sammansvetsade, multikompetenta arbetslag. I Kiruna är dessutom avstånden korta, stressen lägre och du har ett mångfasetterat och rikt kultur- och friluftsliv alldeles runt knuten. Här är det lätt att trivas och bli kvar!

Annika Engvall och Marie Eriksson är båda lågstadielärare på Nya Raketskolan, en F–9-skola med cirka 800 elever. Här finns även grundsärskola och fritidshem. Marie har varit med sedan starten 2013 medan Annika kom tillbaka till hemorten Kiruna för 1,5 år sedan efter många år på sydligare breddgrader. Hon hade hört mycket gott om skolan och drogs till det utpräglat teambaserade arbetssättet.
– Jag lockades av att arbeta i flerlärarsystem och starka arbetslag. Det är ett väldigt bra sätt att jobba runt eleverna och arbetet har verkligen motsvarat mina förväntningar. Här finns en stark fokus på kollegialt lärande och på att vi lärare ska må bra och utvecklas. Sedan är det också otroligt fina, ändamålsenliga lokaler, som verkligen bidrar till att alla trivs, såväl personal som elever, säger Annika.

Jobba med oss i Kiruna kommun. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Aldrig ensam
På Nya Raketskolan är man alltid två lärare i klassrummet och man ingår i team som består av fyra grundskollärare som utgör en bas. Sedan tillkommer annan personal, som lärare från praktiskt-estetiska ämnen, fritidspedagoger och elevassistenter.
– Man är aldrig ensam, utan har alltid flera kompetenser att bolla tankar och idéer med och som vi samplanerar med. Vi är flera ögon som ser och vi fattar gemensamma beslut. Det underlättar lärarens arbete och gör det dessutom mycket roligare, tryggare och mer stimulerande, berättar Marie.
Även de fem rektorerna på skolan arbetar tillsammans i arbetslag. Det var det som lockade Anna Holmström, rektor för lågstadiet, till Nya Raketskolan för fem år sedan efter 30 år på skolor på en annan ort i Norrbotten.
– Det tilltalade mig mycket att arbeta så och var avgörande för mitt beslut att flytta hit. När vi rektorer arbetar tätt tillsammans på det här sättet kan vi verkligen utveckla undervisningen och skapa de bästa förutsättningarna för både medarbetare och elever, säger hon.

Kompetensutveckling
Alla tre lyfter fram att det finns mycket goda utvecklingsmöjligheter för lärare, både i och mellan de olika stadierna och enheterna. Det finns ett samarbete med Umeå universitet och viktiga fokusområden är bland annat värdegrundsarbete, SKUA (språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt) och ledarskapsutbildning för lärare. Att systematiskt arbeta med kvalitetssäkring och reflektion är också viktiga inslag.
– Kiruna är bra på detta! Vi hänger med i utvecklingen och skapar hela tiden nya möjligheter för våra medarbetare att växa i sin yrkesroll. Ett kvitto på att våra arbetssätt fungerar är att vi har full behörighet bland våra lärare på lågstadiet. De lockas av det starka teamarbetet och alla möjligheter som erbjuds, säger Anna.

Samhällsomvandling
Kiruna kommun är inne i en spännande fas, med den stora samhällsomvandlingen i full gång. Staden har fått ett helt nytt centrum som nyligen har invigts och det finns en stark framtidstro. Här finns ett rikt kulturliv, med teater, bio, konst och musik, prisbelönt arkitektur, en slalombacke mitt i stan och ett aktivt föreningsliv.
– Kiruna är verkligen en fin stad och det är väldigt roligt att få vara med om den här stora omvandlingen. Det är en spännande tid att bo här, med mycket som händer, säger Annika.
En stor fördel i Kiruna är att man har nära till allt, framhåller Marie.
– Kiruna är en bra uppväxtmiljö för barn och det är väldigt lätt att bo här med familj. Vi behöver inte sitta i bilköer eller pendla långt, utan allt finns lättillgängligt. Vi har inte alls samma stress som på många andra ställen, säger hon.
I och runt Kiruna finns dessutom storslagen natur, som inbjuder till ett aktivt friluftsliv, med skidåkning, jakt, fiske, fjällvandringar och annat.
– Vi ligger ju precis vid Nordkalotten och har fantastiskt vackra områden och ett ljus både på sommaren och vintern som inte finns någon annanstans, berättar Anna. Polarvintern är något som måste upplevas. Jag tycker faktiskt att vintrarna är mörkare i södra Sverige!

Jobba med oss i Kiruna kommun. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Kiruna kommun

Nya Raketskolan i Kiruna omfattar förskoleklass, lågstadium, mellanstadium och högstadium samt grundsärskola och fritidshem. Skolan, som invigdes 2013, har cirka 800 elever och ett 80-tal lärare. Arbetssättet är utpräglat teambaserat, med arbetslag som omfattar lärare och annan kompetens. Kiruna är en dynamisk och växande kommun, mitt i en spännande samhällsomvandling. Här finns alla möjligheter till en rik och aktiv fritid samt dagliga flyg till Stockholm.

www.kiruna.se