Svenska skolan i Marbella är med sina 200 elever en av de största svenska utlandsskolorna. Den nya rektorn Sara Viljosson berättar om hur det är att förhålla sig till de dubbla kulturerna.
Sedan ett år tillbaka är Sara Viljosson rektor på Svenska skolan i Marbella. Eleverna är i åldrarna 3 till 18 år och alla har en skoldag från klockan 9 till 15.
– Vi får lite av en annan rytm. Men det är samma läroplan, det är bara att vi har möjlighet att implementera den lite annorlunda, säger Sara Viljosson.
Vädret och värmen har betydelse för skolundervisningen.
– Vi kan ha idrott utomhus året runt, vilket är fantastiskt. Vi har en pool, en fotbollsplan, pingisbord, stora grönytor och padelbanor och är tio minuter från stranden. Så det får en annan utformning.
”Tidigare har jag arbetat på stora skolor, och på en liten enhet som den här får man fler hattar.”
Två kulturer
Samtliga elever läser både engelska och spanska.
– Språket är en nyckel för att förstå kulturen och göra sig förstådd. Man blir ju berikad av att få ta del av två länder och två språk, så vi väver in mycket av den spanska kulturen i undervisningen. I februari–mars fick årskurs 2 måla vårblommor, och det var väldigt kul att se skillnaderna mellan olika elever: de nyare målade vitsippor och tussilago medan de som varit i Spanien ett tag valde kaktusar. Eleverna får en bred referensram, säger Sara Viljosson.
Men det är också en utmaning att som rektor förhålla sig till de dubbla kulturerna, med två regelverk till exempel.
– Allt det är nytt för mig, att också ha spanska regler i beaktande för allt ifrån maten till poolen på skolan. Lyckligtvis finns ett bra nätverk runtomkring mig. Tidigare har jag arbetat på stora skolor, och på en liten enhet som den här får man fler hattar, jag är till exempel vikariesamordnare och svarar i telefon. Men det är en av de saker som lockade mig till det här jobbet, att det är väldigt hands on och man är mycket ute i verksamheten, säger Sara Viljosson.
Trappar upp
Den som väljer att jobba på en svensk skola utomlands behöver enligt henne ha erfarenhet och känna nyfikenhet.
– Om man är trött på att jobba och tänker att man ska åka till Spanien och dricka parasolldrinkar är det hel fel. Vi jobbar hårt, så att jobba här är att trappa upp och inte ner.
Svenska skolan i Marbella har funnits sedan 2003. Vid starten gick 15 elever på skolan.