Presentation

Salem siktar på att bli Sveriges bästa skolkommun

Publicerad 13 februari 2019
Sofia Sjöberg, lågstadielärare och Anna Kiltorp, rektor på Nytorpsskolan i Salems kommun. Foto: Gonzalo Irigoyen
Sofia Sjöberg, lågstadielärare och Anna Kiltorp, rektor på Nytorpsskolan i Salems kommun. Foto: Gonzalo Irigoyen

Salem gjorde en raketklättring på Lärarförbundets senaste skolranking och ligger nu på 25:e plats bland landets 290 kommuner. Bakom framgångarna finns en samsyn på vad som är bäst för eleven och ett utvecklingsarbete där all fortbildning har fokus på elevernas lärande.

– Utvecklingsarbetet som bedrivits i kommunen, och som pedagogerna utfört i praktiken, har verkligen gjort skillnad för resultaten, säger Anna Kiltorp, rektor för Nytorpsskolan.
Sofia Sjöberg, lågstadielärare på Nytorpsskolan, ser klättringen på Lärarförbundets ranking som ett resultat av många års utvecklingsarbete.
– Mattelyftet och läslyftet är två utbildningsgrenar som vi haft löpande under flera år. För snart två år sedan kom också undervisningslyftet vilket gett skolans utveckling en stor skjuts framåt.
Undervisningslyftet är en kommun-övergripande tvåårig utbildningssatsning som görs i samverkan med Stockholms universitet och forskaren Ann S. Pihlgren. Det övergripande syftet är att utveckla undervisningen mot en mer evidensbaserad praktik.
– Att regelbundet få diskutera pedagogik och metoder med lärare från den egna och andra skolor med såväl erfarna som nyutexaminerade pedagoger, har gett mycket ny och värdefull kunskap att ta med hem till klassrummet, säger Sofia Sjöberg.

Siktar på toppen
Idag ligger Salem på en hedrande 25:e plats i rankingen. Men målet är betydligt högre än så.
– Vi ska bli Sveriges bästa skolkommun har vår förvaltningschef sagt, och det är inte omöjligt. Salem är en liten kommun med stor mångfald, engagerade lärare, bra skolor och med närhet både till storstad och lärosäten vilket ger stora förutsättningar för att hamna i topp, säger Anna Kilstorp.
Sofia Sjöberg instämmer och påpekar att en viktig del av den strävan är att knyta grundskolan ännu närmare universitet och högskola.
– Vi som arbetar i skolan har en betydelsefull roll i att vara handledare för blivande kollegor. På samma sätt spelar studenterna en viktig roll för oss och skolans utveckling. Jag hoppas att ännu fler lärare kommer att anta handledarutmaningen framöver, så att vi hela tiden får in ny kunskap och kan arbeta vidare på att utvecklas med elevernas bästa i fokus.

Jobba som grundskollärare i Salem. Se våra lediga tjänster här

Salems kommun
Salems kommun är en modern förortskommun med fördelen av att vara en liten kommun samtidigt som det finns goda kommunikationer till den närliggande storstaden.
Här finns sju grundskolor varav fyra kommunala och tre fristående. I kommunen finns även Salemskolan som organiserar grundsärskola och särskild undervisningsgrupp.

Barn- och utbildningsförvaltningen
Tel: 08-532 598 00
E-post: bou@salem.se
www.salem.se/barn-utbildning/

Salems kommun logotype