Guide för nya lärare

Guidebok för nya lärare

Publicerad 12 oktober 2021
Text: Annika Wihlborg Foto: Anna Simonsson
Maria Wiman, lärare i svenska och SO på Skapaskolan i Huddinge. Foto: Anna Simonsson

Läraryrket är i mångt och mycket ett hantverk, och som nyutexaminerad lärarstudent är det lätt att känna sig överväldigad och osäker när det är dags för första lärarjobbet. Maria Wiman, som är lärare i svenska och SO på Skapaskolan i Huddinge och 2019 utsågs till Sveriges bästa lärare, har därför skrivit guideboken ”Första tiden som lärare”.

– Att vara lärare är ett otroligt roligt och utvecklande yrke. Samtidigt är yrkesrollen komplex och de första månaderna kan lätt kännas smått kaotiska för en nyutexaminerad lärare. När jag själv var ny i yrket saknade jag en handbok med konkreta råd, tips och tricks kring hur man kan hantera olika typer av situationer i vardagen som lärare. Därför skrev jag den här boken som en guide som förhoppningsvis förmedlar mycket av det jag själv hade haft stor nytta av att känna till som nyutexaminerad, säger Maria Wiman.

”Min ambition är att överbrygga glappet mellan teori och praktik för nyutexaminerade lärare.”

Praktiska tips och råd
En viktig ambition med boken är att förmedla den tysta kunskap som ofta tar många år för lärare att förvärva. Ett viktigt råd till nya lärare är att inte lägga ambitionsnivån för högt i början. Acceptera att du är en nybörjare, tillåt dig själv att göra misstag och tveka inte att ta hjälp av mentorer och kollegor.
– Lärarutbildningen fokuserar mycket på ämneskunskaper, men när man väl står där på sitt första lärarjobb är det otroligt värdefullt att ta del av andras erfarenheter av alltifrån att hantera konflikter mellan elever till att lägga upp lektioner och bygger relationer med såväl elever som föräldrar, kollegor och skolledning. Min ambition är att överbrygga glappet mellan teori och praktik för nyutexaminerade lärare som känner sig osäkra när de börjar jobba, trots att de har en gedigen utbildning i ryggen, säger Maria Wiman.

Hjälper till att hitta glädjen
Hennes främsta råd till lärare som är nya i yrket är att investera ordentligt med tid i att verkligen lära känna och bygga en relation med sina elever. Lär känna dem som individer och betrakta relationsbyggandet som en plattform för förtroendet er emellan och elevernas fortsatta inlärning.
– Det är också viktigt att hitta rätt balans mellan att vara personlig och privat. Det är lätt att snabbt bli uppslukad av läraryrket. För att må bra långsiktigt och orka bli långvarig i yrket gäller det därför att redan från start kunna dra gränser. Samtidigt hoppas jag att min bok hjälper nya lärare att hitta glädjen i yrket, bland annat genom att förmedla mina erfarenheter av hur man får en klass att blomstra, säger Maria Wiman.