Guldtrappan 2021

Länkar samman digitalisering och verksamhetsutveckling

Publicerad 12 oktober 2021
Text: Annika Wihlborg
Elin Johansson, avdelningschef kommunikation och digitalisering på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Skolorna och förskolorna i Karlstads kommun knyter framgångsrikt ihop sitt digitaliseringsarbete med den ordinarie styrningen, och varje led har ett tydligt uppdrag i arbetet med att erbjuda varje elev likvärdiga digitala möjligheter. Strukturen har resulterat i kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan 2021.

En avgörande framgångsfaktor för digitaliseringsarbetet i Karlstads kommuns skolor och förskolor är att hela styrkedjan är involverad och har sin tydliga roll i digitaliseringsarbetet, från huvudman till rektor och ner på lärarnivå.
– Varje skola har en lokal it-organisation i form av it-handledare samt tekniskt ansvariga för verksamhetsnära support som tillsammans med rektor blir nyckelpersoner för digitaliseringen. Vi har dessutom ett förvaltningsspecifikt team, DigKomp, verksamhetsutvecklare som hjälper våra verksamheter att bli bättre och effektivare med hjälp av digitalisering, samt en central servicedesk för hela kommunen, säger Elin Johansson, avdelningschef kommunikation och digitalisering på Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.
Karlstads kommun insåg tidigt vikten av att etablera en organisation som stöttar rektorers, pedagogers och elevers digitala kunskapsutveckling och samtidigt stödjer de interna processerna på varje skola samt erfarenhetsutbyte mellan skolhuvudmän. Här finns bland annat ett centralt it-råd med rektorer.

”Det är jätteviktigt att ha både eldsjälar och en organisation som förstår vikten av digitalisering.”

Stöttar och sprider kompetens
– Som stöd i det pedagogiska arbetet finns DigKomp som består av sex heltidsanställda verksamhetsutvecklare inom digitalisering med en unik spetskompetens inom it och pedagogik. Inom ramen för DigKomp finns DigKomp Akademin, en plattform som löpande stödjer pedagoger i att utveckla undervisningen med digitala verktyg. DigKomp ger våra pedagoger rätt förutsättningar att tillvarata och förmedla digitaliseringens möjligheter, säger Elin Johansson.
– Det är jätteviktigt att ha både eldsjälar och en organisation som förstår vikten av digitalisering. Styrmodeller och långsiktiga planer behövs, men också det konkreta dagliga stöd som DigKomp kan erbjuda. Lärarna känner sig trygga i att DigKomp alltid finns där som en resurs. Guldtrappan betyder jättemycket för oss; det är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Utmärkelsen tillför ännu mer energi och genomförandekraft till vårt digitaliseringsarbete, säger Elin Johansson.