Presentation
IES

Här får lärare det bästa av alla världar

Publicerad 4 oktober 2022
Foto: Anna-Clara Eriksson och Marcus Schoenherr
Malin Riise, ämneslärare i svenska på IES Borås. Foto: Marcus Schoenherr
Malin Riise, ämneslärare i svenska på IES Borås. Foto: Marcus Schoenherr

På Internationella Engelska Skolan, IES, möts många olika nationaliteter, kulturer och traditioner. En dynamisk arbetsplats där lärare utvecklas både yrkesmässigt och personligt.
– Här får jag det bästa av alla världar, säger Malin Riise, ämneslärare i svenska på IES Borås.

Malin Riise hade nyss fyllt 23 och var ganska nyutexaminerad lärare när hon sökte jobb på den blivande Internationella Engelska Skolan i Borås.
– Det jag minns mest av anställningsintervjun var att jag blev seriöst bemött. Ingen ifrågasatte att jag var ung utan de lät min CV och utbildning tala för sig själva och det kändes väldigt bra. Idag, tolv år senare, konstaterar Malin att jobbet som lärare på IES till och med har överträffat hennes högt ställda förväntningar.
– Efter några år fick jag tjänsten som Head of Year, årskursansvarig. I den rollen fungerade jag som länk mellan ledning och kollegium.
Efter ytterligare ett par år axlade Malin rollen som Head of Department, ämnesansvarig i svenska.
– Här är min uppgift att leda ämneslaget och samarbeta med motsvarande befattningar på de andra IES-skolorna, både lokalt, regionalt och internationellt.
Idag delar Malin sin arbetstid mellan undervisning i klassrummet och rollen som Subject Facilitator i svenska.
– Det handlar i stort om att vara ansvarig för samtliga svensklärare inom hela IES organisation. Jag ska finnas där som stöd och fungera som spindel i nätet, så att det vi gör utgår från evidens och att vi har samma mål med undervisningen oavsett vilken skola vi jobbar på.

Vill du jobba hos oss på Engelska skolan. Klicka här för läsa mer

Utvecklingsmöjligheter
Även Björn Östlund, lärare i svenska på IES i Sundsvall, lyfter fram de goda utvecklingsmöjligheterna i verksamheten.
– Jag började på IES 2011. Att jag stannat kvar i alla år beror helt enkelt på att det är en bra arbetsplats. Jag har fått goda möjligheter att utvecklas och växa som lärare.
Precis som Malin har Björn axlat olika roller under sin tid på skolan.
– I år är jag ämneslärare i svenska på högstadiet och har rollen som mentor för lärare som är nya i yrket. Under tidigare år har jag även haft ett ämnesansvar, det har jag dock valt att släppa till förmån för nya krafter. Men jag har kvar ett försteläraruppdrag som innebär många externa kontakter med lärare från andra skolor i Sundsvall.

Internationell atmosfär
En annan fördel som Björn lyfter fram är den internationella atmosfären.
– Blandningen av olika nationaliteter och kulturer var en av anledningarna till att jag sökte mig hit; det verkade utvecklande att arbeta i en sådan internationell miljö.
Den tanken visade sig vara mer rätt än han kunde ana. På IES träffade han nämligen sin blivande fru.
– Min hustru, som kommer från Kanada, är lärare i tyska och vi har nu varit gifta i fem år! Så det var tur att jag bytte arbetsplats även av den anledningen, säger Björn och skrattar gott.

Björn Östlund, lärare i svenska på IES i Sundsvall. Foto: Anna-Clara Eriksson
Björn Östlund, lärare i svenska på IES i Sundsvall. Foto: Anna-Clara Eriksson

Dynamisk miljö
På frågan om han kan rekommendera andra lärare att söka sig till Internationella Engelska Skolan i Sundsvall blir svaret ett självklart ”ja!”.
– Det är lärorikt att arbeta nära lärare från andra länder. Miljön får dig att utvecklas av bara farten.
Även Malin kan varmt rekommendera sin arbetsplats till andra lärare.
– Här finns stora möjligheter att utvecklas både i lärarrollen och på ett personligt plan. Vi är också duktiga på att backa upp nyutexaminerade kollegor och lotsa dem in i sin nya yrkesroll.
IES har även interna utbildningar för att möjliggöra framsteg i yrkesrollen. Förra året deltog Malin i School Leadership Program, en förberedande kurs för positioner som biträdande rektor och akademisk koordinator.
– Kursen var oerhört givande, och jag upplever att IES verkligen investerar i sina anställda. Även om jag ännu står stadigt i mitt val att vara kvar i klassrummet fick jag en gedigen inblick i hur skolan arbetar som helhet.
Ett annat stort plus, säger hon, är att lärare på IES har stort inflytande över verksamheten.
– Som lärare på IES får man det bästa av alla världar och du kan ha många olika roller längs vägen. Men oavsett funktion är målet detsamma: att forma en verksamhet som utgår från att vilja göra skillnad och det bästa för skolans elever.

Vill du jobba hos oss på Engelska skolan. Klicka här för läsa mer

Internationella Engelska Skolan

Internationella Engelska Skolan, IES, grundades 1993 och driver idag 46 skolor (45 grundskolor och ett gymnasium) från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr. IES växer varje år och behöver därför fler lärare som delar skolans grundläggande värderingar och drivs av att utmana varje elev att göra sitt bästa. På IES kommer du att få stor möjlighet att växa, både professionellt och som person.

www.engelska.se