Lärare i svenska som andraspråk – yrke som öppnar många dörrar

Publicerad 29 januari 2016
Text: Anette Bodinger

Ingrid Iversen, lärare i svenska som andraspråk, Kristianstads kommun.
Ingrid Iversen, lärare i svenska som andraspråk, Kristianstads kommun.
– Jag stormtrivs med att undervisa i svenska som andraspråk och kan verkligen rekommendera mitt yrkesval. Ämnet passar också utmärkt ihop med andra inriktningar och innebär stora utvecklingsmöjligheter, säger Ingrid Iversen, lärare i Kristianstads kommun.

När Ingrid Iversen utbildade sig till lärare i slutet av 1980-talet var svenska som andraspråk en ganska ny inriktning.
– Det var min nyfikenhet på andra kulturer och ett intresse för språk som gjorde att jag fastnade. Ett val som jag inte ångrat en sekund.
Det har gått drygt 25 år sedan Ingrid Iversen tog sin examen. Efter en kort tid som anställd på vuxenutbildningen i Malmö bar det av till Kristianstad.
– Jag har en behörighet som gör att jag kan arbeta med många olika åldrar. Idag är jag på högstadiet men har under årens lopp varit både på låg- och mellanstadiet samt gymnasiet. Det som fått mig att stanna kvar i alla år är mötet med eleverna, att få följa dem och deras utveckling. Många är väldigt studiemotiverade och mycket angelägna om att få lära sig språket. Det är en tacksam grupp att arbeta med.

Givande yrke
Att arbeta som lärare i svenska som andraspråk innebär att vissa dagar kan skilja sig lite från en traditionell lärararbetsdag.
– Dessa elever är ofta nya i Sverige och kan behöva assistans med saker som inte enbart har med skolan att göra. Det är en del av jobbet.
Den pågående flyktingkrisen har lett till ett stort tryck på landets skolor och inte minst på lärarna.
– Jag upplever att kommunen ligger väl till vad gäller det medvetna arbetet med studiehandledning och insatser för elever som behöver stöd för att nå kunskapskraven i skolans olika ämnen.
Efter drygt 25 år i yrket vet hon vad hon talar om när hon rekommenderar andra att satsa på en framtid som lärare i svenska som andraspråk.
– Jag är verkligen en glad lärare som får enormt mycket tillbaka av mina elever. Deras resa är så tydlig. Man känner att det är ett meningsfullt arbete och att det verkligen uppskattas av både elever och föräldrar. Visst kämpar jag som alla andra lärare med vardagen och kan ibland ha en känsla av att det är svårt att räcka till. Men i det stora perspektivet är detta verkligen ett roligt, utmanande och mycket givande yrke.