Presentation

Uddevalla gymnasieskola – förstahandsvalet

Publicerad 29 januari 2016

Marion Meister, Marie-Louise Klevestedt, Stefan Einarsson och Erik Wennstam. Foto: Hans Karlsson
Marion Meister, Marie-Louise Klevestedt, Stefan Einarsson och Erik Wennstam. Foto: Hans Karlsson
Uddevalla gymnasieskola är ett nav på Västkusten som drar till sig elever från ett dussintal olika kommuner i närområdet. Det är en stor och stabil skola som möter många unga människors drömmar.

Närmare 3 000 elever utbildas varje dag på Uddevallas kommunala gymnasieskola och skolan växer.
– Storleken gör att alla kan hitta sin utbildning här, det är ganska unikt för Sverige. Ungdomarna ser bra kvaliteter som gör att de väljer oss. Vår målsättning är att alla elever ska få sitt förstahandsval, att de ska ha en spännande tid och få förverkliga en idé de haft, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef.

En bred gymnasieskola för alla
Andelen elever som väljer yrkesutbildningar är hög. Oavsett om man väljer skolspåret eller lärlingsspåret i ett yrkesprogram så leder det till samma examensmål och ska ge samma anställningsbarhet.
– Vi har 19 nationella program, ett 50-tal inriktningar och samtliga yrkesprogram. Senast har vi utvecklat naturbruksutbildningar. Det finns en hög behörighet bland lärarna vilket gör att bra kompetens jobbar tillsammans och då händer det saker, säger Stefan Einarsson.
Skolans internationella kontakter är också breda.
– Vi har väl inarbetade utbytesresor och har fått flera projekt finansierade via EU-medel. Man kan göra sin praktik utomlands. Samtidigt har vi elever som kommer till oss från andra länder. Det är spännande för oss som personal, säger Marie-Louise Klevestedt, gymnasielärare i historia och samhällskunskap på samhällsprogrammet.

En stad vid havet
Marie-Louise Klevestedt växte upp i Göteborg och har bott länge i Visby. När hon längtade tillbaka till Västkusten valde hon Uddevalla.
– Jag hade vant mig vid en mindre stad, men det är ändå nära till Göteborg, nära till havet, skogen, sjöar och små fjäll. Uddevalla gymnasieskola har ett högt anseende och många ungdomar väljer att pendla varje dag för att komma hit. Då skapar det en känsla att man vill göra något, säger hon.
Uddevalla är också en stor mottagningskommun för ensamkommande ungdomar. Deras drömmar är ofta stora och Stefan Einarsson ser en viktig utmaning i att få igång integrationen.
– Under kommande år behöver vi lärare i så gott som alla ämnen och inriktningar. Vi har pensioneringar framför oss och är man utbildad lärare och vill leva i en mindre stad så finns det goda möjligheter på Uddevalla gymnasieskola, säger han.

Uddevalla gymnasieskola
Uddevalla gymnasieskola har ca 3 000 elever och 373 heltidslärare. Här finns ett väletablerat Elitidrottsgymnasium för fotboll, friidrott, handboll och simning; gymnasial lärlingsutbildning för alla yrkesprogram samt hög grad av internationalisering för elever som vill göra praktik utomlands, bland annat i Frankrike och Spanien.

Uddevalla gymnasieskola
Barn och utbildning
Uddevalla kommun
451 81 Uddevalla
Tel: 0522-69 68 53
www.gymnasiet.uddevalla.se

www.gymnasiet.uddevalla.se