Presentation

Här kombineras trygghet med innovativa idéer

Publicerad 25 april 2018

Anna Nordström, förstelärare inom naturvetenskap och Carina Rudolph Lundberg, tf rektor på Högbergsskolan i Tierp. Foto: Marcel van Helvoort
Anna Nordström, förstelärare inom naturvetenskap och Carina Rudolph Lundberg, tf rektor på Högbergsskolan i Tierp. Foto: Marcel van Helvoort
På Högbergsskolan i Tierp är det lugnt och trivsamt och verksamheten är samtidigt i full rörelse. Här förenas nytänkande och häftiga näringslivssamarbeten med en familjär stämning.

På caféet inne i Högbergsskolan i Tierp träffas lärare och elever från de tio gymnasieprogrammen och introduktionsprogrammen. Att ungdomar med olika bakgrunder umgås tillsammans över en fika då och då är ett talande exempel för den fina stämningen på skolan.
– Det är en styrka att vi är en så heterogen grupp som trivs ihop i våra familjära och välkomnande lokaler. Här är det naturligt att ha kompisar som studerar något helt annat än en själv, säger Carina Rudolph Lundberg, tillförordnad rektor på Högbergsskolan i Tierp.
Bredden inom utbildningsenheten gör även själva lärarjobbet dynamiskt. Anna Nordström är förstelärare inom naturvetenskap på Högbergsskolan i Tierp. Hon gillar att få undervisa unga med vitt skilda studieinriktningar. Rent generellt uppskattar hon skolans fokus på skolutveckling.
– Sedan många år deltar jag i ett projekt som syftar till att hitta nya användbara undervisningsmetoder i samarbete med Uppsala universitet. Det har varit stimulerande för mig personligen och bidragit till kollegialt lärande genom ämnesdidaktiska diskussioner tillsammans med både kolleger och lärarstudenter, säger Anna Nordström.

Stor frihet för lärare
Den typen av samverkansprojekt är kännetecknande för skolverksamheten i Tierp. Tack vare sitt engagemang för globala frågor har Högbergsskolan blivit en certifierad FN-skola. Högbergsskolan är dessutom certifierad inom Teknikcollege och Vård- och omsorgs­college och arbetar aktivt med Ung Företagsamhet. Skolan har ett starkt samarbete med både det lokala och regionala näringslivet.
– Lärare har ordnat så att eleverna på våra yrkesprogram har möjlighet att göra sin arbetsplatsförlagda praktik utomlands. Ett gäng vårdelever åker exempelvis till England nu under våren, säger Carina Rudolph Lundberg.
– Ja, det finns en stor frihet att som lärare få förverkliga sina idéer här, instämmer Anna Nordström.

Tierps kommun
Högbergsskolan är Tierps kommuns gymnasieskola som i moderna och fräscha lokaler erbjuder ett brett utbud av program. Inom utbildningsenheten ingår även vuxenutbildningar, gymnasiesärskola och introduktionsprogram. Högbergsskolan är certifierad som Teknikcollege samt Vård och omsorgscollege och är en FN-skola. På Högbergsskolan kan elever även kombinera sin utbildning med idrottsspecialisering inom sex olika idrotter.
Samarbeten med universitet såväl som näringsliv präglar verksamheten och lärare uppmuntras att komma med idéer.

Kontaktperson:
Carina Rudolph Lundberg, tf rektor.
E-post: carina.rudolphlundberg@tierp.se
www.tierp.se