Så ska drömarbetsgivaren vara

Publicerad 25 april 2018
Text: Anna-Karin Andersson
Mattias Olsson, gymnasiechef i Kristianstad. Foto: Privat
Mattias Olsson, gymnasiechef i Kristianstad. Foto: Privat

Arbetsgivare som erbjuder en bra lön och som fokuserar på gott ledarskap är mest populära i gymnasielärares ögon. Tidningen Framtidens Karriär – Gymnasielärare hör med en av landets gymnasiechefer hur man kan tillmötesgå de önskemålen.

Bra lön och god löneutveckling toppar listan över de faktorer som gymnasielärare tycker kännetecknar en attraktiv arbetsgivare. Det visar en undersökning som tidningen Framtidens Karriär – Gymnasielärare låtit göra bland ett slumpvist urval av gymnasielärare. Mattias Olsson, gymnasiechef i Kristianstad, är inte överraskad över resultatet.
– Det är självklart att gymnasielärare vill och ska få betalt för sitt viktiga och komplexa uppdrag. I jämförelse med andra yrken och branscher i samhället tycker jag att lönerna borde höjas ytterligare även om utvecklingen varit förhållandevis god på sistone.

Bra lönenivå
I Kristianstad har man lyckats hålla lönenivån bland lärare på en bra nivå. Mattias Olsson ser även positivt på möjligheten att inom skolans värld kunna premiera särskilda uppdrag eller engagemang med ekonomiska medel. Han menar att den ökade lönespridningen inom lärarkåren varit av godo på så sätt att lönen numera bättre speglar individuella arbetsinsatser. Att ett bra jobb märks i lönekuvertet.
Även bra ledarskap är en faktor som gymnasielärare värdesätter högt hos en arbetsgivare. Åtta av tio av de som besvarat enkäten anger att det är viktigt. Mattias Olsson har full förståelse för det. För lärare är det framför allt rektorn man har i åtanke, tror han. Det pedagogiska ledarskapet har kommit mer och mer i fokus i takt med att förväntningarna på skolan och läraruppdraget förändrats med tiden.
– Här har vi inom förvaltningen en viktig roll för att se till så att rektorerna får utrymme för att leda och stödja lärarna. Det handlar inte bara om att rekrytera de bästa skolledarna utan även att skapa en bra organisation. Även den mest kompetenta rektorn gör mycket liten nytta om hen inte får de rätta förutsättningarna för att verkligen ägna sig åt sin viktiga uppgift som pedagogisk ledare, säger Mattias Olsson.

Vilka av följande faktorer kännetecknar en attraktiv arbetsgivare inom gymnasieskolan?

1 Bra lön/löneutveckling
2 Bra ledarskap
3 Bra team/arbetskamrater
4 Möjlighet att påverka din arbetssituation
5 Bra psykisk arbetsmiljö (minskad stress, mental press etc.)
6 Att kunna ägna sig mer åt undervisning
7 Bra fysisk arbetsmiljö (lokaler, ljudnivå, luft)
8 Flexibel och mindre reglerad arbetstid
9 Mindre administration
10 Motiverade/intresserade elever
11 Mindre klasser
12 Bra karriär- och utvecklings­möjligheter
13 Förenklad dokumentation
14 Annat