Prisad podd peppar lärare

Publicerad 15 februari 2018
Text: Anna-Karin Andersson

Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson älskar lärarjobbet och vill med sin podd entusiasmera och inspirera andra inom skolans värld. Foto: Victor Ackerheim
Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson älskar lärarjobbet och vill med sin podd entusiasmera och inspirera andra inom skolans värld. Foto: Victor Ackerheim
Lärarna Anna och Philip tröttnade på den negativa bilden av skolan och bestämde sig för att i en podcast ge inspiration och dela med sig av goda exempel från skolans värld. Med åren har podden blivit både poppis och prisad.

Hur kan man väcka elevernas lust för matte, handleda lärarstudenter på bästa sätt eller förverkliga en idé? Ämnena i Anna och Philips lärarpodcast är allt från att överlista Jante och våga växa som lärare till att ge handfasta tips och inspiration.
Tankarna bakom podden växte fram under våren 2015, när Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson jobbade i samma lärarlag på en skola i Stockholmsförorten Huddinge. De kände båda att den medialt negativa bilden av skolan behövde en motpol, något som kunde lyfta fram all entusiasm och kompetens som de upplevde präglade deras yrke. Efter tre års poddande finns det inget som tyder på att den typen av samtal skulle vara uttömda. Tvärtom.
– Av de mejl vi får från lyssnare blir det tydligt att de goda exemplen från skolans värld är hur många som helst. Vi har bokade program säkert för ett halvår framåt och en massa lösa förslag som vi spar till framtiden, säger Philip Hjalmarsson.

Tar med micken till olika platser
I de nu närmare 150 avsnitten har politiker och några av landets främsta föreläsare inom pedagogik varit deras gäster, men även vardagshjältar och kreativa krafter som verkat mer i det dolda har bjudits in. Tekniken de använder är enkel och portabel och Anna och Philips lärarpodcast har bland annat bandats i en bil utanför ett universitet, i London, på olika skolor, hemma hos Philip och i Riksdagen.
När de startade podden var det bara den närmsta skaran kollegor och vänner som lyssnade men med tiden har populariteten vuxit och hösten 2017 prisades dem som vinnare i kategorin årets insats inom offentlig sektor och hyllades på Framtidsverkets gala. Framgången har bidragit till att de fått sponsorer till podden men det är fortfarande ideellt arbete som driver dem till att varje vecka vilja spela in ännu ett program.
– Jag får en kick av de möten som podden ger. Och så trivs jag och Anna väldigt bra ihop. Att göra något kul och samtidigt bidra till att göra skolan ännu bättre är fantastiskt, säger Philip Hjalmarsson.