Förändringsarbete

Sågad skola hyllas

Publicerad 4 oktober 2022
Text: Adrianna Pavlica Foto: Samuel Unéus
Semira Vikström har hyllats som rektor. Foto: Samuel Unéus

På sex år gick Visättraskolan från kritiserad till hyllad. Förr flydde eleverna – nu är det högt skoltryck. Den prisade rektorn Semira Vikström delar med sig av nycklar till den drastiska förändringen.

Visättraskolan i Huddinge befann sig i början av 2010-talet i en nedåtgående spiral. Men Semira Vikström tillträdde och vände situationen till en framgångssaga – bland annat skrev Skolinspektionen i sitt utlåtande 2019 att Visättraskolan var en av de bästa skolor som de varit på. För sina insatser har Semira Vikström bland annat fått pris som Årets rektor 2020, Stora skolledarpriset 2020 och Årets chef i Huddinge kommun.
– Jag är jättestolt över det arbete som vi gjort och att vi har orkat hålla i över tid. En tjej som tog studenten i somras kom förbi med sin familj och en hel bilkaravan och ville fira med oss, hon kände att vi betytt så mycket för hennes resa. Det är starka ögonblick som visar på hur stor påverkan vi haft på så många människor, säger Semira Vikström.

”Du kan aldrig göra en sådan här förändringsresa om du inte har med dig personalen.”

Tre viktiga tips
Hennes tre viktigaste tips från arbetet på Visättraskolan är att kartlägga verksamheten, skapa en bra arbetsmiljö och ha en vision – som alla är med på.
– Du kan aldrig göra en sådan här förändringsresa om du inte har med dig personalen. Som rektor är du förbundskapten, men det är spelarna på planen som gör mål. Jag ska skapa förutsättningar och en bra organisation, men personalen i verksamheten ska göra det grova hårda jobbet. Om de inte känner att visionen är något de vill följa, eller inte ser vilken riktning skolan ska ta, då får jag dem inte att göra jobbet, säger Semira Vikström.

Elevhälsan central
Hon beskriver det hela som ett kugghjul, där alla delar och personalgrupper är lika viktiga.
– Elever träffar inte bara lärare, de ska gå till matsalen, gå på toaletterna, röra sig i korridorerna på rasterna. Överallt möter de olika yrkeskategorier som ska skapa förutsättningar för eleverna. All personal behöver känna att de är en del av verksamheten.
I boken ”Elevhälsa i praktiken – hur gör vi?” skriver Semira Vikström om den centrala roll som elevhälsan har spelat.
– Visättraskolan ligger i ett utsatt område och elevhälsan utgör en omfattande del av vår vardag. När jag tillträdde som rektor hösten 2013 fanns ett jättekompetent elevhälsoteam, men det var som en parallell verksamhet, en isolerad ö. Elevhälsan behöver bli allas angelägenhet och ska genomsyra allt vi gör. Utifrån det har vi vår vision kunskap, trygghet och trivsel – för att eleverna ska lyckas långsiktigt i sin kunskapsutveckling behöver de vara trygga och trivas, och där kommer elevhälsan in.